Katselin tässä vanhaa paitaani eräs päivä, jossa oli Suomen vaakuna, eli siis leijona ja alla teksti Finland. En ajatellut paidan merkitystä syvällisemmin, olin ostanut paidan alunperin sen takia, koska pidin sitä hienona ja tyylikkäänä paitana. En ostanut sitä sen takia, että olisin halunnut erityisesti korostaa olevani suomalainen. Kuitenkin, mieleeni tuli vellova keskustelu Suomen lipun ja vaakunan käytöstä.

Uusi Suomessa kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Bjarne Kallis vaatii, että Suomen vaakunan häpäisyn on loputtava (linkki: http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/8646...ttava%E2%80%9D).

Suoran lainauksen mukaan:
"Vaakuna on Kalliksen mukaan samoin kuin lippu isänmaallisten tuntojen tulkki, jota kunnioitetaan. Viime aikoina sen käyttö rasistisissa yhteyksissä on kuitenkin yleistynyt.

–Vaakunan arvokkuus tällaisissa yhteyksissä kärsii, ja se loukkaa monien suomalaisten tuntoja, Kallis perustelee tiistaina hallitukselle jättämässään kirjallisessa kysymyksessä.

Suomen vaakunan käyttöä tavaramerkeissä rajataan tarkoin, ja siihen on haettava lupa. Sineteissä ja leimoissa vaakunan käyttö on rajattu tietyille viranomaisille."

Maria -talkshow ohjelmassa Timo Koivusalo taasen kertoili, että Suomi -paidan, Suomi Leijona -korun tai Kiitos 1939-1945 -paidan pitäminen on äärimmäistä toimintaa. Tämän lisäksi joissakin kouluissa on kielletty samaisten merkkien käyttö kokonaan, koska se saattaa loukata jotakuta. Tässä vaiheessa tarvitsi höristellä korvia ja miettiä tosissaan, että mitä ihmettä on tapahtumassa.

On totta, että skinhead -kulttuuriin ja eräiden äärioikeistoryhmien asustukseen kuuluvat Suomen lippu ja leijona. Minun mielestäni heidän perusteeton rasistinen käytös ja ideologia (hyvin raskas sana itsessään muuten tuo rasistinen), joka pohjautuu pelkästään rodullisiin tai ihonvärillisiin ominaisuuksiin, on typerää ja ahdasmielistä. On helppo leimata siis tällaiset tunnukset pelkästään rasistien käyttämään vaatetukseen. Tästä siis voidaan leimata, että kaikki valkoiset miehet, jotka pitävät leijonatunnusta ovat automaattisesti rasisteja.

Mutta emmekös me itse, poliitikot ja muut tavalliset kaduntallaajat, puhu tällaista leimaamista vastaan? Eikö sitä toitoteta jatkuvasti, että ei pidä katsoa yhteisöjä vaan yksilöitä? Leimataanko jokainen kaapuun pukeutuva mustapartainen muslimi terroristiksi? Sanon, että tuskinpa.

Ymmärrän kyllä miksi tällaiset halutaan kieltää, koska Suomessahan pelätään rasistiksi leimautumista enemmän kuin kuolemaa, syyttä tai syyllä, ymmärrän kyllä miksi joillakin tulee tällainen hätäinen reaktio. Voimme jälleen palata siihen, miten ääriainekset puolin ja toisin vain vesittävät toiminnallaan kaikkea sitä hyvää muutosta, jota pyritään saamaan aikaan. Mutta mietitäänpä, mitä tapahtuisi jos tällainen kielto tehtäisiin oikeasti, jos vaatetuksessa ei saisi enää pitää Suomen leijonaa tai lippua, koska se olisi rasistista.

Mitä jos laittaisin joku päivä päälleni vanhan Suomi -paidan päälleni ja lähtisin ulos. Ihmiset katsoisivat pitkään ja toteaisivat, että rasistihan tuo mies on. Mistä se johtuisi? Se johtuisi siitä, koska tällaisten merkkien pitäminen on tuomittu valtiovallan taholta rasistiseksi tekemällä siitä laitonta. Kieltäminen vain vahventaisi käsitystä siitä, että on rasistista pitää Suomen lippua ja vakuunaa. Sehän olisi naurettavaa, mehän elämme Suomessa, jossa valtiomme lippu on juuri tämä sinivalkoinen risti ja vakuuna on leijona. Miksi minä en saisi Suomen kansalaisena, henkilönä joka maksaa veroja, jotta Suomen valtio olisi olemassa, pitää Suomen tunnuksia?

Ja miten Suomen lipun käyttäminen Suomen valtion sisällä voi loukata jotakin ihmistä, joka sillä hetkellä itsekin oleskelee Suomessa ja mahdollisesti itsekin on Suomen kansalainen? Mitä loukkaavaa siinä voi olla, kertokaahan minulle?